Trauma & Herstel:
Wat is trauma en hoe beïnvloedt het jouw leven?
Wat is jouw levensverhaal? Wat heeft zich allemaal afgespeeld in jouw leven? Soms zijn de gebeurtenissen zo intens geweest dat je er liever niet meer aan terugdenkt of over praat. Alleen de gedachte wekt misschien al een lichamelijke reactie op. Vanuit mijn achtergrond in adoptie therapie heb ik persoonlijk veel te maken gehad met onveiligheid en hechtingsproblemen in mijn vroege jaren. Ik richt me niet alleen op adoptie gerelateerde trauma’s, maar op alle soorten onverwerkt trauma. Door mijn ervaring als ervaringsdeskundige en mijn opleiding kan ik een veilige plek aanbieden gebaseerd op veiligheid en vertrouwen.
Herken je de gevolgen van onverwerkt trauma?
En soms is er voor jouw gevoel geen aantoonbare gebeurtenis aan te wijzen, maar heb je toch last van trauma symptomen in je volwassen leven. Blijft het een enorme uitdaging om gezonde relaties op te bouwen of kan je moeilijk over gevoel praten of contact ermee maken? Heb je het idee dat je enorm vanuit je hoofd leeft en zou je willen dat je wat meer vanuit je gevoel kan praten?
De impact van trauma: meer dan alleen grote gebeurtenissen
Trauma therapie wordt vaak gekoppeld aan grote traumatische ervaringen zoals geweld of seksueel misbruik. Dit zijn hele aantoonbare traumatische ervaringen. Maar trauma kan zich ook anders ontwikkelen. Er zijn allerlei verschillende soorten trauma verwerking, het kan enkelvoudig trauma maar ook meervoudig trauma zijn. Een emotioneel afwezige moeder of vader, die je niet ziet staan of je niet de erkenning heeft gegeven dat je er mag zijn, met wie je bent, kan ook grote effecten hebben gehad op jouw sociaal-emotionele ontwikkeling. Nu, als volwassene, kan je erop terugkijken en denken: dat viel wel mee, maar als kind kon dit een enorme onveiligheid geven. Als kind zijn er toen overlevingsmechanismen in werking gesteld, die er wellicht nooit meer vanaf zijn gegaan.
Hoe herken je de signalen van onverwerkt trauma?
Onverwerkt trauma wordt opgeslagen in het lichaam en kan op verschillende manieren terugkomen in het leven. Ik zie het als een emotioneel trauma, een ongeluk zonder fysiek litteken, maar met een diep emotioneel effect. Tot dit de juiste erkenning krijgt, zal het zich blijven aandienen, vragen om aandacht. Misschien op een verdekte manier waarbij het niet direct te linken is, of misschien juist heel duidelijk.
Verwerking begint met de beslissing om trauma coaching of therapie in te schakelen. Dit kan een obstakel zijn, want misschien is het uitreiken naar hulp wel heel spannend. Weet dat je hier enorm welkom bent, zonder oordeel!
Trauma of gemis: Wat als je geen groot trauma hebt?
Het woord trauma dekt misschien niet altijd de lading, het woord ‘gemis’ kan soms ook passend zijn. Een diep gevoel van gemis kan een onbewuste impact hebben, waardoor je in je volwassen leven uitdagingen ervaart. Je kunt prima je leven op orde hebben, maar toch echte verbinding missen in relaties.
Het goede nieuws: herstel van trauma is mogelijk!
Het goede nieuws: hertel is mogelijk! Het is eerst zaak om goed in beeld te krijgen wat precies de trauma symptomen zijn in jouw volwassen leven. Wat en hoe komt er iets tevoorschijn waar je last van hebt? Oftewel, wat is precies de hulpvraag? Soms kan het lastig zijn om dit alleen al goed te kunnen formuleren, zodat je gerichter op onderzoek kan gaan. Mocht je dit niet goed kunnen formuleren, dan help ik je daar graag bij!
Wat kun je verwachten van trauma therapie?
- Ontdekking door het landschap van emoties.
- Erkenning voor jouw verhaal en daarmee terug claimen van jouw autonomie.
- Gereedschap en trauma coaching on the job om hardnekkige patronen te doorbreken.