Adoptie (landelijk & Interlandelijk)

Voordat je verder begint te lezen, heb ik vooral een heel persoonlijk boodschap voor je als geadopteerde. Jouw adoptiereis is uniek.  Jouw lot heeft je gebracht tot dit moment. Misschien voel je je emotioneel uitgeput, zoekend of gewoon nieuwsgierig. Hoe dan ook je staat nog steeds op beide voeten, knap! Voel je hier vooral enorm welkom, je wordt gezien en gehoord! 

Adoptie is een unieke en persoonlijke reis

Het is een heel persoonlijke reis om geadopteerd te worden, en elke adoptie is weer anders. Alleen al het vertrekpunt is voor iedereen verschillend: het land, de omstandigheden, de achtergrond. Daarom heb jij recht op jouw perspectief en vind ik dat niemand jou mag opleggen hoe je over jouw adoptie moet denken of praten. Dit kan lastig zijn, omdat er veel maatschappelijke meningen zijn over interlandelijke adoptie, ook in de publieke opinie. Ja, er is een adoptiesysteem geweest, maar hoe jij als persoon door dat systeem bent gegaan, is van jou en niemand anders.

  • Ervaar jij je adoptie als een positieve ervaring? Laat je door niemand tegenhouden om dat te uiten.
  • Voel jij juist moeilijkheden in je leven en vermoed je dat jouw adoptie trauma hier de oorzaak van is? Ook dit kan zich in allerlei gradaties uiten.
  • Misschien is het leven als geheel een uitdaging, of misschien zijn slechts bepaalde delen van je leven lastig (thema’s).

Adoptie is maatwerk. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen ervaring en waarheid.

De impact van adoptie en hechtingsproblemen

Adoptie betekent een nieuw thuis krijgen, een adoptiegezin, omdat jouw geboortefamilie niet langer in beeld was. Dit kan door uiteenlopende redenen zijn gebeurd. Maar los van de reden, de onthechting van zowel de moeder- als vaderband is dit voor een kind meestal een traumatische ervaring. Een kind is van nature diep gehecht aan de moeder, met wie het via de navelstreng verbonden was, en ervaart al vóór de geboorte haar emoties, stress, en geluiden.

Daarnaast kunnen andere ervaringen binnen adoptie sporen nalaten, zoals:

  • Een onveilige periode in tijdelijke pleeggezinnen.
  • Een adoptiegezin waarin je je niet begrepen of gezien voelde.
  • Een adoptiegezin waarin je juist wel warmte vond, maar toch gevoelens van verlies ervaart.

Sommige adopties vinden direct na de geboorte plaats, andere kinderen zijn nog een tijdje samen geweest met hun biologische moeder. Dit kan allemaal invloed hebben op hoe jij je hecht in het volwassen leven. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je als baby weinig effecten hebt van de onthechting, ook als je geen bewuste herinneringen hebt. Verlatingsangst, bindingsangst en gevoelens van eenzaamheid kunnen zich alsnog in je volwassen leven manifesteren. Het blijft dus steeds een proces van afstemmen: hoe verhoud jij je tot jouw levensverhaal?

Waarom is adoptie therapie of coaching belangrijk?

Elke adoptie is uniek, en er kunnen pijnlijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Daarom is het zo belangrijk dat er een adoptie-sensitieve benadering is. Veel geadopteerden voelen zich vaak onbegrepen, en dat kan een diep effect hebben op het leven. Het helpt enorm om begeleid te worden door iemand die echte kennis heeft van adoptie en hechtingsproblemen. Jouw verhaal erkennen is essentieel in het proces van verwerking en emotioneel herstel. In therapie of coaching kijken we samen naar wat jij nodig hebt en hoe adoptie een rol speelt in jouw leven.

 

Coaching & Therapie: Welke aanpak past bij jou?

Wat heb jij nodig? Wat is jouw hulpvraag of heb je hulp nodig om te bekijken wat je echt nodig hebt? Waar sta je in jouw proces? Ben je al een tijd bezig of sta je echt aan het begin? Dit zijn factoren die van belang zijn om te bepalen wat het beste past, bij wat jij op dit moment nodig hebt.

1. Themagerichte aanpak (kortdurende coaching)

Ga jij voor een themagerichte aanpak? Dit zijn kortlopende trajecten die gericht zijn op specifieke thema’s die jij al in beeld hebt of kunt aanwijzen op de thema kaart. We gaan doelgericht aan de slag met jouw thema, zoals:

  • Verlatingsangst
  • Eenzaamheid
  • Aanpassing en identiteit
  • Pleasen en moeite met grenzen stellen

Met adoptie coaching kun je doelgericht en in enkele sessies werken aan deze thema’s. Het uitgangspunt is drie sessies, die verlengd kunnen worden indien nodig.

Wat je moet weten:

Soms kan een thema  dieper geworteld zitten dan gedacht. En kan het nodig zijn om verder te kijken naar de oorsprong. Bijvoorbeeld: verlatingsangst kan voortkomen uit de onthechting met jouw biologische moeder, waardoor je moeite hebt met vertrouwen in liefde en relaties. Dit betekent dat een dieper onderzoek soms nodig is om de kernoorzaak in beeld te krijgen.

Kenmerken van de themagerichte aanpak:

  • Doelgerichte aanpak
  • Kortdurende trajecten
  • Geen uitgebreid levensverhaal-onderzoek
  • Past goed als je al eerder met zelfontwikkeling bezig bent geweest

Wil je gericht werken aan een specifiek thema dat je herkent in je leven? Dan is de themagerichte aanpak een oplossing.

 

2. Contextueel Onderzoek (langere trajecten)

Own Your Life Story staat hierin centraal – oftewel, jouw unieke levensverhaal. Waar is jouw leven begonnen? Waar sta je nu? Dit kan een ingewikkelde vraag zijn, vooral als jouw levensverhaal wordt gekenmerkt door ingrijpende gebeurtenissen. Sommige geadopteerden hebben meerdere traumatische ervaringen. Niet alleen in de eerste periode van hun leven, maar ook gedurende hun adoptie-periode. Dit kan het proces van verwerking complex maken.Het ordenen en structureren van je levensverhaal helpt enorm om inzicht te krijgen in jouw patronen en gevoelens. Dit is waar ik je in begeleid.

Wat kun je verwachten van het contextuele onderzoek?

Veel geadopteerden hebben als kind een overlevingsstrategie ontwikkeld om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Dit kan ertoe leiden dat je als volwassene nog steeds functioneert vanuit overleving. Adoptie therapie helpt je om die patronen te doorbreken en meer rust in jezelf te vinden.

Kenmerken van het contextuele onderzoek:
✔ Fundamentele erkenning van jouw levensverhaal
✔ Langer durend traject
✔ Holistische benadering
✔ Indien gewenst: extra aandacht voor specifieke thema’s
✔ Inzicht in vaste patronen en negatieve overtuigingen
✔ Praktische tools om patronen te doorbreken

Wil je een diepgaand onderzoek naar jouw adoptie-ervaring en de effecten ervan op jouw leven? Dan is dit traject geschikt. Adoptie therapie helpt je om patronen te doorbreken en meer rust in jezelf te vinden.

Wat houdt dit in?
  • Inzicht in patronen die zijn ontstaan door adoptie.
  • Herkennen en verwerken van adoptie trauma’s.
  • Ondersteuning bij adoptiegerelateerde vragen, zoals loyaliteit en afkomst.

 

Hoe begin je?

Als jij een geadopteerde bent en je wilt onderzoeken hoe dit jouw leven beïnvloedt, dan is erkenning de eerste stap. Veel geadopteerden hebben hun afkomst diep weggestopt, soms bewust, soms onbewust. Het moment kan komen waarop je vastloopt, je voelt dat je niet verder kunt of je in een vicieuze cirkel zit. Misschien stel je jezelf steeds vaker de vraag:

“Wie ben ik eigenlijk?”

Hier ben je van harte welkom om dat onderzoek te starten, op een plek waar je veilig mag zijn.

Therapie en coaching kunnen helpen om deze lagen te onderzoeken en jouw emoties de ruimte te geven. Naast het begrijpen van wat jouw is overkomen, dit helpt enorm. Is het van belang dat je de gebeurtenis (sen) emotioneel kan verwerken. Dit kan een kwetsbaar proces zijn, ik ben me daar enorm van bewust. Tijdens mijn begeleiding zet ik verschillende werkvormen in; de psychotherapie TA (Transactionele Analyse) en overige vormen van lichaamswerk, opstellingen werk, bokstherapie. Ik start echter altijd met gesprekken om elkaar beter te leren kennen en om de veiligheid zeker te stellen.

Wil je de eerste stap zetten naar verwerking en groei? Neem vrijblijvend contact op.